Kvinner kun på varaplass

 KVINNEFORKJEMPER: Gudrun Longva har i en årrekke markert seg som en av ImFs sterkeste forkjempere for kvinner i forbundsstyret.FOTO: EGILL J. DANIELSEN Av Egill J. Danielsen Flere GF-utsendinger i Stavanger talte sterkt for at ImFs forbundsstyre nå burde få sitt første kvinnelige medlem, etter at lovverket for to år siden ble åpnet for dette. – Det […]

  
KVINNEFORKJEMPER: Gudrun Longva har i en årrekke markert seg som en av ImFs sterkeste forkjempere for kvinner i forbundsstyret.
FOTO: EGILL J. DANIELSEN

Av Egill J. Danielsen

Flere GF-utsendinger i Stavanger talte sterkt for at ImFs forbundsstyre nå burde få sitt første kvinnelige medlem, etter at lovverket for to år siden ble åpnet for dette.

– Det er ikke mange kvinner som våger seg opp hit på podiet i ImF, ironiserte Gudrun Longva til latter fra salen før valget. Hun oppfordret misjonsfolket til å vise at man mente alvor med lovendringen ved sist GF i 2005.

Spenningen var derfor stor da valgresultatet ble talt opp: Ingen kvinner kom inn i styret.

Da var begeret fullt for Gudrun Longva:

– Nå er jeg skuffet. Veldig skuffet. For to år siden sa dere at det kunne velges kvinner inn i Forbundsstyret. Mente dere det ikke?

– Det er et paradoks å være kvinne i denne organisasjonen når vi har slike debatter. Hvis det ikke viser seg i handling, spørs det om vi som kvinner gidder å stille opp på listene i framtiden.
 
Svaret fra salen uteble ikke. Da valget av varamedlemmer ble talt opp, var det kvinnenes tur. Alle de tre plassene ble besatt av damene Grete Snilldalsli, Marit Mulelid og Oddny Oterhals Førde.

Det skal i rettferdighetens navn nevnes at det bare manglet én stemme på at Grete Snildalsli fra Trondheim med sine 118 stemmer fikk fast plass i styret. Sverre Dag Ljønes fra Gjerdrum slo henne på målstreken med 119 stemmer.

Flere gav valgordningen skylden for at kvinnene ikke kom inn. For i sum fikk nemlig de kvinnelige kandidatene 209 stemmer fra til sammen rundt 230 stemmeberettigede kandidater. Det vil si at de fleste utsendingene stemte på en kvinne. Situasjonen var imidlertid at tre nye medlemmer skulle velges inn i styret samtidig. Og når utsendingene gjennomsnittlig stemte på ca én kvinne og to menn, fordelte stemmene seg ugunstig for kvinnenes vedkommende.

Gjenvalgt formann Erik Furnes var umiddelbart etter valget skuffet over at ingen kvinner fikk fast plass i styret. 1. og 2. vara, som nå er Grete Snildalsli og Marit Mulelid, vil imidlertid møte fast til alle møter i forbundsstyret.

– Det gleder vi oss til, dette blir en berikelse for styrearbeidet. Det blir tross alt en ganske tydelig synliggjøring av at kvinnene nå er med, sier Furnes.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.